AVTOR

Aleksander Praper

 

Rojen je v Slovenj Gradcu. Osnovno šolo je obiskoval v Mežici in jo končal z odliko. Po uspešno opravljeni Gimnaziji na Ravnah na Koroškem se je po priporočilu šole vpisal na višješolski študij strojništva v Mariboru, ker pri nas ni študija avtomobilskega oblikovanja, ki ga je zanimalo že od nekdaj. Višješolski študij je zaključil leta 1998. Leta 2010 je diplomiral na univerzitetnem študiju inženirskega oblikovanja, na Fakulteti za strojništvo v Mariboru.

Riše od rane mladosti. Še posebej se je v risanju avtomobilov usmeril na koncu osnovne šole. Prvo samostojno razstavo je imel v osmem razredu (leta 1990), na Osnovni šoli Mežica, na pobudo likovnega učitelja g. Stojana Brezočnika. Pozitivni odzivi na razstavi so ga vzpodbudili, da se še bolj posveti risanju lastnih idej avtomobilov. Leto kasneje jevzpostavil stik z oblikovalskim centrom tovarne BMW (D). Z njihovo pomočjo je leta 1991 izdelal model lastne vizije BMW serije 7 v merilu 1:10 in ga odnesel tudi predstaviti v oblikovalski center. Na predlog Hansa Brauna, takratnega vodje notranjega designa v BMW-ju, se je udeležil mednarodnega natečaja Art Centra College of Design (CH). Uvrstil se je v finale, kot najmlajši finalist. Skupaj z ostalimi finalisti natečaja je leta 1993 razstavljal na Ženevskem avtomobilskem salonu. Istega leta je svoje oblikovne študije razstavil tudi v šolskem centru Epicentrum v Ljubljani in na Gimnaziji Ravne na Koroškem. Na Ljubljanskem avtomobilskem salonu, pod okriljem revije Avtomagazin, je sta svoje zamisli razstavila skupaj z Robertom Lešnikom.

Leta 1994 je z raziskovalno nalogo o avtomobilskem oblikovanju osvojil prvo mesto v svoji kategoriji v koroški regiji. Na pobudo priznanega fotografa, g. Toma Jeseničnika, je v založbi ČZP Voranc iz Raven na Koroškem izdelal prvi koledar z lastnimi risanimi vizijami avtomobilov in pričel ekskluzivno serijo avtomobilskih oblikovalskih koledarjev, ki se še nadaljuje. Marca leta 1995 mu je podjetje HIT Katedra organiziralo razstavo v Novinarskem klubu v Mariboru. Po objavi zamisli BMW-jev bližnje prihodnosti v "Delu na kolesih", ga je kolega pregovoril, da je na steno njegove garaže narisal eno izmed objavljenih skic (BMW Z3) v naravni velikosti. Po nepretrganih 35 urah risanja je bila gotova prva njegova tovrstna risba. V začetku leta 1996 je razstavljal skice svojih idej in demonstriral potek risanja avtomobilov na Salonu najhitrejših avtomobilov v Ljubljani, pod okriljem revije Avto Foto Market. Pozno v jeseni je v Mariboru na steno narisal svojo drugo risbo v naravni velikosti, njegov predlog za predelavo serijskega BMW Z3.

Od maja leta 1997 pripravlja avtomobilsko oddajo Avtomanija na Koroškem radiu. Par mesesev kasneje pa je pričel objavljati avtomobilske članke tudi v koroškem mesečniku Prepih. Razstavljal je še "Pri Drofelniku", v Črni na Koroškem ter na srečanju eksotičnih avtomobilov v Mariboru. Za omenjeno srečanje je pripravil tudi ilustracijo futurističnega avtomobila za prospektni material. V podjetju Johnson Controls NTU, v Slovenj Gradcu, je preko novoletnih praznikov na tekstilne žaluzije narisal edinstveno risbo lastne vizije superšportnega avtomobila. Leta 1998 se je prvič udeležil tradicionalne gradnje snežnih gradov, v Podpeci nad Črno na Koroškem. Od takrat je Aleksandrova ekipa stalno prisotna na tej prireditvi. Od leta 1998 je tudi mentor krožka risanje avtomobilov na mežiški osnovni šoli. Oktobra je razstavljal v Bildungsheimu Sodalitas v Tinjah (A) in v hotelu Peca, Mežica.

V letu 2000 je Aleksander sodeloval pri projektu Formula S na Fakulteti za strojništvo v Mariboru. Kot študent inženirskega oblikovanja je bil zadolžen za oblikovanje dirkalnika in pridobivanje sponzorstev. Z ekipo so poleti odšli tudi na mednarodno tekmovanje v Anglijo, kjer so osvojili 10. mesto. Spomladi leta 2001 je razstavljal na Gimnaziji Ravne na Koroškem, v jeseni pa v razstavišču Tehničnih fakultet, v Mariboru. Napisal je nakaj člankov o oblikovanju avtomobilov za revijo Avto + Šport. V jeseni je skupaj s prijatelji iz ekipe Formula S (2000) ustanovil internetni avtomobilski magazin: www.avtoin.com. V letu 2002 je pripravljal oddaje Za volanom, na radiu Štajerski val. Svoja dela pa je razstavil v gostišču Stari Ilir v Limbušu ter ob otvoritvi nove linije podjetja Grammer v Slovenj Gradcu. V jeseni je oblikoval avtomobil za jubilejne kovance ob 50 letnici Preventa.

Leta 2003 je, v okviru "Meseca oblikovanja", pripravil tri razstave. V avtomobilskem salonu Avta Triglav (Ljubljana) so bile na ogled ideje avtomobilov znamk Alfa Romeo, Lancia in Fiat. V aalonu Avta Aktiv (Ljubljana) je bila pregledna razstava -12 let oblikovalskih idej BMW-jev. Tik pred novim letom pa se je razstava alf, lancij in fiatov ponovila še v Kopru, v avtomobilskem salonu podjetja Avto plus. V začetku leta 2004 se je skupaj z delom ekipe spletne strani www.avtoin.com priključil spletni strani www.mobisux.com, ki je s tem pridobila tudi avtomobilske tematike. Poleti pa se je oddaji Avtomanija na Koroškem radiu pridružila nova oddaja s testi avtomobilov - Za volanom.

V začetku leta 2005 je postal del avtomobilske novinarske ekipe Siola. V juniju je rastavljal na Gimnaziji Ravne na Koroškem, v juliju pa ob srečanju državnikov pri Najevski lipi. Jesen je zaznamovala izdelava drugega modela po lastni zamisli - tokrat luksuznega Audijevega kupeja. V letu 2006 je pričel sodelovati pri razvoju oblike za zavorno lučko na motorni čeladi, v jeseni je svoj model luksuznega Audijevega kupeja in model zavorne lučke razstavljal na Oblikovalskem bienalu v Ljubljani. Isto leto je pripravil superšportno evolucijo audijevega kupeja. V letu 2007 se je pričel ukvarjati tudi z grafičnim oblikovanjem in oblikovanjem spletnih strani. Konec leta pa je prenehal sodelovati s Siolom in ustanovil novo avtomobilsko spletno stran www.avtovizije.com. Leta 2008 je razstavljal skupaj s študenti smeri Inženirsko oblikovanje v galeriji Media Nox, v Mariboru. Na mednarodno oblikovalsko razstavo BIO se je uvrstil nov design lučke na čeladi. Od januarja 2009 sodeluje v projektu Stičišče inovativnosti in ustvarjalnosti STINIUS. V septembu se je pridružil konzorciju podjetij, ki razvijajo mestni električni avtomobil Chebela. V oktobru je, kot eden izmed devetih oblikovalcev, razstavljal plakat na temo "avtomobilsko oblikovanje", v času "Dnevov ustvarjalnosti in inovativnosti na Koroškem". V novembru registriral podjetje ALPRA DESIGN in prevzel založništvo svojih koledarjev.

Prispevki o Aleksandru so bili objavljeni: v Avtomagazinu, Večeru, Slovencu, Delu, 7D, Dnevniku, Koroškem fužinarju, Prepihu, Avto+športu, Avto Foto Marketu, Mobilu, v časopisu Ajnštajn, TV Avtomagazinu, 10.000 obratih, VTV Magazinu, VTV Dobro jutro, RTV Slovenija, Net TV, na Koroškem radiu, Radiu Tržič, Radiu Maribor, Radiu Štajerski val ter na številnih avtomobilskih spletnih straneh.

 

KONTAKT:

Aleksander Praper
Podjunska ul. 12, 2392 Mežica, Slovenija,
Tel: +386 (0)41 345 054

autovizije@alpra.com