ALPRA DESIGN

 

 

SNEŽNI GRADOVI KRALJA MATJAŽA
(Podpeca pri Črni na Koroškem)

 

DOLGA TRADICIJA

V Podpeci, nad Črno na Koroškem, se od leta 1992 odvija edinstveno tekmovanje v gradnji snežnih gradov. Večinoma je dogodek na vrsti zadnjo soboto v januarju. Časa za gradnjo je dokaj malo, zato se je, v želji za izdelavo lepega gradu, potrebno kar naprezati. Med gradnjo gradov, od 10.00 do 16.00 potekajo zabavne prireditve, predstavitve ekip in glasbene točke. Člani ekip pa v vmesnem času odhajajo tudi na kosila.


Med delom so potrebne ročne spretnosti

Po končani gradnji, se pričnejo šteti glasovi za najlepše gradove, ki jih podelijo obiskovalci z izpolnjenim kuponom. V tem času se pod Peco prebudi kralj Matjaž in si pride ogledati stvaritve, ki so mu jih pripravili pridni graditelji. Ker je dolgo spal pod Peco, je rahlo osamljen in praviloma si zaželi še ženske družbe, zato med dekleti priredi izbor za Alenčico. Po javni razglasitvi razultatov se zabava, ob jedači, pijači in glasbi, nadaljuje pod šotorom. Udeležba ekip iz leta v leto raste. Medtem, ko nas je leta 1998 tekmovalo 29 ekip, leto kasneje že 49, so najbolj uspešne prireditve pritegnile preko 100 ekip! Zaradi vedno bolj toplih zim se pri potencialnih graditeljih sicer opaža nejevera, da prireditev sploh bo, a organizatorji, z izjemo enega leta, so prireditev še vedno izpeljali vsaj s pomočjo umetnega snega.


Prizorišče gradnje

V zadnjih letih je organizacija napredovala - poti so bolje označene, zastojev v dolini je manj, spremljevalnih dogodkov je več, na spletni strani organizatorja najdete sezname gostišč, prenočitev.

KRITERIJI

"Uradni" kriterij za gradnjo je izdelava gradu iz snega - po lastni domišljiji. V omejenem času naj bi (od 5 do 8 ljudi obsegajoče) ekipe iz snega zgradile grad za kralja Matjaža, o katerem legenda govori, da spi pod goro Peco. Po prijavi in dodelitvi parcele v velikosti 5 x 5 metrov, se ob desetih prične gradnja, ki traja do šestnajste ure.

VEČINO LET SMO BILI ŠTRUDLNI, LETOS FOTOVIZIJE

Od leta 1998, z izjemo let 2002, 2009, 2011 in 2013 ter 2014 (ko je prireditev odpadla) pri gradnji sodelujem tudi s svojo ekipo. Zasedba se iz leta v leto menja, pa vendar pa smo večino let nastopali pod imenom Štrudlni (jabolčni zavitek). Vedno se trudimo izdelati grad, ki si ga predhodno zamislim v obliki risbe in lahko rečem, da nam kar dobro uspeva. V svojih žepih imamo dve prvi, štiri druga in dve tretji mesti. Žal pa nam zaradi ambicioznih načrtov pogosto zmanjka časa in gradu ne uspemo dokončati do takšne mere, kot bi si želeli. V letu 2016 smo sestavili popolnoma novo, neizkušeno zasedbo, se preimenovali v Fotovizije in osvojili drugo mesto, čeprav so nam (za zimo) visoke temperature sproti talile male detajle. V letu 2017 želimo vsem sodelujočim ekipam še posebej veliko sreče, saj gre za 25. jubilejno gradnjo. Žal nas tokrat ne bo.


Grad Štrudlni 2015

PRAVILA

Z večanjem števila sodelujočih se precej ekip izneverja konceptu gradnje gradov, saj izdelujejo razno-razne skulpture, ki pogosto sploh niso povezane z dogodkom. Čeprav se naša ekipa vedno drži osnovnega predpisa, je treba priznati, da skulpture precej popestrijo dogodek. Po več letih prigovarjanja je za leto 2015 organizator spremenil pravila in ponovno izrazito poudaril gradnjo gradov:

  1. Nagrajeni bodo trije najlepši gradovi po izboru Kralja Matjaža in strokovne komisije, ki bo ocenjevala le gradove in skulpture tematsko sorodne legendi Kralja Matjaža.
  2. Podeljena bo tudi nagrada za najlepši grad ali snežno skulpturo po izboru občinstva.

Tako med gradovi, kot med skulpturami se vedno najde dovolj kakovosten izdelek, da si zasluži zmago.

Še vedno ostaja pomanjkljivost ocenjevanje. Zdi se nesmiselno, da se lahko glasovnice, ki jih izpolnjujejo obiskovalci čez cel dan, oddajajo že pred zaključkom gradnje, saj je tako nemogoče oceniti končne izdelke. Tako nekako je povezovalec prireditve namignil: "Eni glasujejo za grad, ker je lep, drugi, ker se pač poznajo, tretji, ker cenijo trud ne glede na rezultat, četrti, ker so morda dobili kaj za prigriznit, ..."


Skulptura, ki je pred leti zmagala

PRIPOROČILA

Vsem, ki se nameravte udeležiti gradnje gradov ali si jih zgolj ogledati, priporočam, da se na pot odpravite dovolj zgodaj. Na Koroško namreč (žal) še nekaj časa ne bo avtoceste! Proti Podpeci poteka ozka cesta, za katero gre organizatorjem priznanje, da jo v zadnjih letih vedno bolje usposobijo. Poleg tega je iz Črne na Koroškem možen tudi prevoz s kombiji (priporočam!). Vsekakor pa se je potrebno zavedati, da se v snežnih razmerah na nadmorosko višino okoli 1000 m ne gre norčevati z letnimi pnevmatikami! Tovrstni avanturisti radi popijejo precej živcev ostalim, ki se zavedajo svoje odgovornosti na cesti. Pričakujete lahko, da boste ob največjem navalu morali čakati nekaj časa, preden boste prišli do gradov (priporočam poln rezervoar goriva :-), da se boste lahko greli v toplem avtu). V objemu snega je vedno tudi mraz, zato ne smejo izostati topla oblačila in tudi primerna obuja za spolzko podlago!


Skica za leto 2012

Vsekakor priporočam obisk gradov v sobotnih, popoldanskih urah, recimo od 14. ure dalje! Tako si boste lahko ogledali zaključevanje gradnje gradov, končne izdelke, razglasitev in tudi čarobno nočno krajino, z večerno zabavo vred. V nedeljo zvečer boste namreč zaman iskali osvetljene gradove! Povrh bakle, ki osvetljujejo prizorišče, natrosijo kar precej pepela in v nedeljo pogled ni več samo snežno bel. Upoštevati je potrebn tudi, da se lahko čez nedeljo manjši in bolj fino narejeni gradovi že precej stalijo. Med slednje praviloma sodi tudi naš.


Grad Štrudlni 2007

V Podpeci se enkrat na leto čas ustavi. Vračanje k obujanju legende kralja Matjaža pomeni sproščen dogodek, druženje, zabavo. Sneg, mraz in domačnost sodita zraven, lepo pa bi bilo, če bi ljudje (tako graditelji kot obiskovalci) premogli dovolj samokontrole, da bo prireditev ostala na kulturnem in čim-manj pijanem nivoju.

HRANA

Odziv prijateljev, ki so v zadnjih letih obiskali prireditev, je glede samih izdelkov večinoma pozitiven. Slabše pa je z gotinskimi uslugami. Sicer lahko dobite pijačo in jedačo tudi na samem kraju gradnje, a ker se marsikdo raje odpravi nazaj v dolino je potem potrebne nekaj spretnosti, da poišče lokale. Korošci smo pač skromni in ne znamo razbobnati svojih storitev. Lokalov pa je dovolj - imate jih v Črni, v Mežici, na Prevaljah, ... Priporočam nekoliko počasnejšo vožnjo in razgledovanje po okolici. Pa pravijo, da vprašati tudi ni greh! :-).

Lepo vabljeni!