PRVI MODEL ALPRA BMW SERIJA 7 (1992)

 

Na željo BMW-ja

Prvi model je leta 1992, eno leto po pričetku rednih stikov z BMW-jevim oblikovalskim oddelkom nastal na željo g. Hansa Brauna (vodja notranjega designa BMW), g. Dietra Reicha (PR BMW design) in g. Boyke Boyerja (vodja zunanjega designa BMW) - kot vaja za urjenje ročnih spretnosti in prenosa dvodimenzionalne skice v realna - tridimenzionalna razmerja. Omenjene osebe, s katerimi sem vzdrževal kontakt, so izmed mojih skic (letnik 1991) izbrale avtomobil, ki naj bi ga izdelal v merilu 1:10.


Začetne težave

Iz BMW-ja sem dobil komplet potrebnega orodja (strgal, trakov za označevanje, industrijskega plastelina... Še prav dobro se spomnim, koliko težav je bilo mariborsko carino prepričati, da je to BMW-jevo darilo, saj so hoteli za preko 20 kilogramov težek paket zaračunati obilno carino. Na koncu pa je še vedno znesek nanesel skoraj toliko, kot, da bi se po material peljal v Nemčijo.


Težke razmere izdelave

Model mojega predloga BMW serije 7 je nastajal v popoldnevih po prihodu iz Gimnazije. Izdelava v mrzli in slabo osvetljeni kleti se je zavlekla mesec in pol. Brez posebnih meril in pripomočkov za gretje plastelina (ki se obdeluje pri 40-50 stopinjah) je izdelava potekala zelo počasi in mukotrpno. Izdelavo je pospremila neznana alergija, zaključili pa prehladi. A veselje po končanju je bilo veliko. Na koncu mi je na pomoč priskočil še g. Igor Senekovič, ki je model pripravil na barvanje in ga pobarval v lepo kovinsko-modro barvo. Model je bil v osnovi dvobarven - modro-črn, kasneje pa sem nanj prilepil še nalepke letvic, luči...


Z modelom v BMW

Konec avgusta 1992 je model z mano odpotoval na obisk v BMW. Kritike so bile zelo pozitivne, saj je bil model dokaj lepo simetrično izdelan, aerodinamičen in za (ob koncu izdelave še) 16-letnika natančno izdelan - sploh ob upoštevanju prvega poskusa brez posebnih navodil.

Po podjetju sta me vodila g. Braun (vodja notranjega designa, prvak v DTM v 60-tih letih), ter g. Reich (skrbel je za odnose oblikovalskega oddelka z javnostjo. Oba sta v pokoju že 15 let.

Dobil sem tudi predlog, da modelček ohranijo v BMW-ju, a jaz se kar nisem mogel ločiti od njega, zato še danes počiva v moji sobi. S časom so ga utrudile temperaturne razlike, saj je pod "kožo" razpokal, kajti industrijski plastelin je zelo občutljiv na temperaturne razlike, les (osnova pod plastelinom) in lak pa bistveno manj.

Kot edina moteča stvar na modelu so mi od nekdaj bila kolesa. Že takoj po prejetju modela sem opozoril, da se kolesa ne skladajo z mojimi preračuni, saj so bila znatno manjša, sploh pa neprimerne oblike - šlo je namreč za imitacijo kolesa z legendarne dirkaške lancie delte HF integrale (letnik cca. 1989).

O neprimernosti oblike koles sem se lahko prepričal kasneje, ko sem avtomobil poslikal z novimi kolesi, ki so ga naredile znatno sodobnejšega. Zato sem se drugega modela lotil nekoliko drugače - šele potem, ko sem že imel kolesa. A to je druga zgodba ...

Galerija prvi model