ALPRA DESIGN
 

Alpra design I kontakt I reference I oblikovanje I fotografija I koledarji I izobraževanje I zabavni projekti I avtomobilizem I avtor

 

 

KROŽEK RISANJA AVTOMOBILOV
(OŠ Mežica 1998- 2008)

 

Od leta 1998 do leta 2008 je na Osnovni šoli Mežica potekal krožek risanja avtomobilov. Krožek, ki je vsako leto pritegne precejšnje število mladih risarjev ima namen vzpodbujati njihovo sposobnost opazovanja, natančnost, risarske sposobnosti in vsekakor - domišljijo. Sprva so na krožek pričeli hoditi otroci v četrtem razredu, kasneje pa se je starostni obseg razširil vse do drugega razreda devetletke.

Preko celega šolskega leta se je na krožku oglasilo tudi preko 40 učencev, a tistih, ki so ostali stalni je bilo okoli 15. Precej teh učencev krožka ni zapustilo od dne, ko so prvič poskusili, pa do takrat, ko so se poslovili od osnovne šole. Največje veselje so vsa leta izkazovali učenci četrtih, petih in šestih razredov. Z izjemo tistih najmlajših so vsi za risanje najraje uporabljali svinčnike.

Kot osnova so nam služile različne press fotografije sodobnih avtomobilov. Na smo imeli preko 100 fotografij, predvsem avtomobilov, ki se otrokom zdijo sanjski, privlačni, zanimivi in zaželjeni. Na podlagi teh smo se učili risanja avtomobila s strani, razmerij koles, previsov, višine...

Tisti, ki so se naučili obvladovanja risanja s strani (to nam prikaže bistvo oblike), pa so nadaljevali z risanjem v perspektivi. Njim je bil dan na izbor nekoliko zahtevnejši spekter fotografij. S senčenjem smo poskušali kar najbolje predstaviti obline avtomobila (ali kakega drugega vozila) in sicer z ustreznim temnenjem tam, kjer padajo sence. Osnovna logika sence je dokaj preprosta in zato so si bolj ali manj vsi učenci, ne glede na to, kako dobro jim uspe narisati avtomobil, želeli poskusiti senčiti.

Najvišjo fazo risanja pa je predstavljali risanje po lastni zamisli. Temu lahko potem rečemo oblikovanje, saj avtomobilu damo svojo obliko. Prej ali slej vsakega učenca zamika, da bi avtomobil narisal po svoje. A ker se pri tem nimajo več možnosti naslanjati na vidne poteze, ki jih imajo na fotografijah, večinoma skice po lastni zamisli izpadejo okornejše, projekcijsko manj pravilne in slabše zasenčena. Seveda je to za pričakovati. Včasih otroke takšen rezultat sprva nekoliko zavre. Tisti, ki pa se odločijo vztrajati, pa znajo do zadnjega razreda narisati praktično vsak avtomobil dovolj dobro, da je ideja razvidna.

 

 

Vsebina spletne strani je avtorsko delo! V skladu z zakonom o avtorskih pravicah je last Praper Aleksandra. Vsaka nedovoljena uporaba vsebine, objavljene na tej strani, je kaznivo dejanje. O možnosti uporabe prispevkov se je potrebno dogovoriti z avtorjem!