ARHIV KOLEDARJEV ALPRA
(1995 - 2006)

 

Prvi koledar Alpra je nastal v drugem delu leta 1994, na predlog fotografa, g. Toma Jeseničnika, ki me je napotil k založbi ČZP Voranc, češ, da bi bilo zanimivo narediti koledar z mojimi risbami. Od drugega koledarja (letnik 1996) pa vse do koledarja letnika 2001 so koledarji Alpra nastajali v samozaložbi. Poleg promoviranja avtomobilskega oblikovanja, je prednost koledarja vsekakor v nevtralnosti napram obstoječim znamkam, saj večinoma prikazuje oblikovna razmišljanja o različnih vozilih, ki pa niso določene znamke. Namišljena znamka Alpra tako vsako leto ponazarja nove poglede in z leti se tudi sma podoba znamke menja - od potez avtomobilov pa do zaščitne maske. Ta je v osnovi predstavljala levove (znak Alpra) zobe, čeprav se je v sami obvliki skrivalo simbolizirano srce in tudi krila.

Čeprav ima koledar Alpra že 12-letno tradicijo, ostaja prav posebna eksotika. S povprečno prodajo okoli 2000 komadov, večino let razveseljuje zveste kupce, ki so izraziti ljubitelji avtomobilizma. Tako s svojo zahtevnostjo vedno znova terjajo nove pristope, zato se tudi videz koledarja nenehno menja.

V arhivu je na ogled celotna serija koledarjev. Starejši koledarji so fotografirani in zaradi tega precej manj kvalitetno prestavljeni.

 

2007

poglejte si koledar Alpra 2007

 

2006



V leto 2006 je koledar Alpra pogledal v črno-beli izvedbi. Kot kontrast prejšnjima koledarjema, ki sta žarela v močnih barvah, je šlo tokrat za umirjen prikaz dizajna v obliki skice. Poleg avtomobilov se je poudaril tudi grafični dizajn in koledar je tako precej izstopal izmed ostalih, saj je imel številčnico na vrhu koledarja. Poleg velikega avtomobila narisanega pod kotom, je bil isti avtomobil prikazan še s strani. Gledalec si je tako lahko precej dobro razložil idejo oblike. Po 12 letih izdajanja koledarjev, se je naklada omejila in koledarji so pošli v prvi polovici decembra. Oblike avtomobilov so se nekoliko bolj kotv zadnjih dveh letih naslonila na klasične linije, ponovno pa so bili upodobljeni le osebni avtomobili.

 

 

2005



Alpra 2005 je bil koledar, ki je skušal združiti večino najboljših pristopov preteklih let. Po dolgo časa so bila upodobljena ponovno tudi druga vozila - ne le osebni avtomobili. Avtomobili Alpra so dobili drugačne obraze odvisno od značaja. Preprosto elegantna postavitev z dvo-nivojskim prehodom pa je na steni delovala kot optična prevara - le poglejte risbe - se vam zdijo pravokotne? Levček, ki je bil preteklo leto zelo nežno skrit v ozadje avtomobilov je tokrat dobil večjo veljavo. Sami designi vozil pa so predstavljali nadaljevanje preteklega koledarja in vsekakor dovolj realne predloge za uresničitev.

2004



Verjetno največji možen preskok v dosedanji zgodovini koledarjev Alpra je nastal s prehodom iz ročnega barvanja na računalniško. Pa da ne bo pomote - avtomobili so še vedno ročno risani. Le namesto premmikanja flumastra oziroma krede po papirju je to delo opravil "računalniški čopič" v grafičnem programu. Skratka, s svinčnikom narisana skica je bila obarvana v računalniku - predvsem zaradi zelo čistih in izrazitih barv. Sprememba napram predhodnim letom je bila tudi v postavitvi številk na sredino. Nad njimi je bila predstavitvena risba avtomobila, pod njimi pa še tri skice drugačnih predlogov za isti tip avtomobila. Na koledarju skupaj kar 48 idej!

2003

Novo leto je prinesalo nov koledar. V letu, ko je bil strašno odmeven nov filom o tajme agentu Jamesu Bondu, se je zdelo zanimivo narisati dvanajst njegovih avtomobilov. Nenazadnje j imel g. Bond vedno dober okus! Tako so se od januarja pa do decembra kronološko zvrstili avtomobili, ki so igrali vidne vloge v Bondovih filmih. Za tokratni fotorealizem je ponovno poskrbel - navaden, lesen svinčnik. Da pa še to ni bilo dovolj, je koledar v celoti nastal ročno - od avtomobilov do številk. V tisk je šla kar celotna risba!

2002



Če je bil koledar letnik 2001 povratek h koreninam koledarjev Alpra, je bil letnik 2002 povratek h koreninam risanja. Vsi avtomobili, vključno z ozadjem in številko meseca so bili narisani povsem prostoročno in brez slehernega radiranja. To je bil dejanski poudarek na skici in ne toliko na fotorealizmu. Raznolikost oblik posameznih avtomobilov je bila poudarjena z dobro vidnim delom avtomobila, ki je bil v ospredju in le nakazanim zadnjim delom. Tudi maske znamke Alpra so se oblikovno precej umirile. Pričelo pa se je obdobje "odvisnosti" od drugih založnikov, saj je bilo konec samozaložbe Alpra.

2001



Lahko bi rekel, da je bil koledar 2001 povratek k koreninam. Na koledarju so bila ponovno moja razmišljanja o avtomobilih prestižnih znamk.V ozadju avtomobilov sem za dkoracijo narisal tudi njihove zaščitne znake. Morda nenavadno - ločil sem znamki Rolls- Royce in Bentley, kar se jenekoliko kasneje tudi dejansko zgodilo.

2000



Prelomno leto 2000. Napovedan konec sveta, ki se na srečo ni uresničil, je prinesel razmišljanje o nenehnem toku časa, vrtenju in s tem povezanem Galilejevem reku - pa vendar se premika. Tako je nastal dinamičen koncept koledarja, na katerem so se številke mesecev od strani do strani pomikale v smeri urinega kazalca. Preostale tri vohale osrednje - rarvne risbe avtomobila znamke Alpra, so zapolnile še po tri skice istega avtomobila - prikazane v obliki reliefnih plošč. Linije nekoč oblih alper so postale, stroge, prečiščene.

1999



Leto 1999 je prvič prineslo oddaljitev od lastnih designov. Ta koledar je bil v marsičem prvi. Prvič je bil črno-bel, prvič so bili na njem upodobljeni najlepši prototipi po mojem izboru in ne moji designi ter prvič so ozadje avtomobilov krasili ženski obrazi. Slednji so imeli namen v ženskem portretu ponazoriti značaj avtomobila. Koledar pa je bil tudi svojstven odgovor na razmišljanje, da je z dobrimi flumastri in kredami lahko narisati lepe risbe. Zato sem portrete in avtomobile narisal s povsem navadnim svinčnikom.

1998



Koledar letnika 1998 je meni še vedno eden ljubših. Na pregledno oblikovanem koledarju so lepo doizraza prišla nova razmišljanja o paleti avtomobilov znamke Alpra. Poleg različnosti vozil, njihove barvitosti in različnih postavitev, je imel koledar dve posebnosti: avtomobili so bili različno senčeni - od studijske osvetljave preko narave pa do tuturističnih senc. Glavna posebnost pa je bila v odsevu avtomobila. Zgornja, barvna, risba je prikazovala predstavitveno risbo, spodnja (navvidezni odsev) pa osnovno skico.

1997




Tretji koledar je ponovno prinesel nov koncept. Odlsej sem bil v celoti sam odgovoren za koledar - od avtomobilov do zasnove koledarja, prodaje in dostave.V ozadjih avtomobilov pa sem si zamislil lepe stavbe iz vseh registrskih področij Slovenije, da bi tako ponazoril, kako pestra je naša deželica in da smo navsezadnje vsi povezani. To naj bi bilo razvidno tudi na registrskih tablicah avtomobilov. A povezanost (od velikih do malih) le ni bila vsem všeč, tako se na koledarju niso želeli pojaviti Ljubljana, Koper in Celje. Brez večjih težav so jih zamenjali Kamnik, Mežica in Velenje. Avtomobili so za nevtralno masko znamke Alpra skrivali razmišljanja o posameznih znanih avtomobilih, od audija, renaulta pa do alfe. Pravzaprav ne le avtomobilih, temveč tudi motorju, avtobusu in tovornjaku.

1996



Prvo leto samozaložbe Alpra je prineslo prav poseben koledar. Šeststranični koledar je bil dvakrat večji od preteklega in originalno oblikovan. Za zasnovo koledarja je ponovno poskrbel g. Borut Bončina. Avtomobili na koledarju pa so prvič predstavljali namišljeno znamko Alpra. Poleg osrednje postavljenega avtomobila pa sta bila na strani upodobljena še po dva detajla.

1995



Koledar Alpra letnik 1995 je nastal v založbi ČZP Voranc iz Raven na Koroškem. Obliko koledarja pa je zasnoval g. Borut Bončina. Na koledarju so bile upodobljena moja razmišljanja o avtomobilih prestižnih znamk. Naslovnico pa je že krasila maska znamke Alpra in najavljala novost za prihodnje leto. Morda za tisti čas in Evropo nenavadno, da sem med luksuzne znamke uvrstil tudi Lexusa.